fbpx

המדריך השלם לתפקידי דאטה-אנליסט בתעשייה

מהו דאטה אנליסט, ובמה כרוך תפקידו?

עסקים וארגונים בכל התעשיות משתמשים בנתונים כדי לקבל החלטות אסטרטגיות, להבין את התנהגות הלקוחות, לחזות מגמות ולשפר את הפעילות. בלב המשימות הללו נמצאים דאטה-אנליסטים, אנשי מקצוע שאוספים, מעבדים ומבצעים ניתוחים סטטיסטיים על מאגרי המידע של החברה.

הגדרת התפקיד הכללית של אנליסט-נתונים מתייחסת לפירוש הנתונים והפיכתם למידע שיכול להציע דרכים לשיפור העסק. עם זאת, הפרטים הספציפיים של התפקיד יכולים להשתנות בהתבסס על התעשייה הספציפית, גודל החברה ואפילו הפרויקט הבודד. במאמר זה נסקור את סוגי התפקידים השונים ונחדד את המיקוד של כל אחד מהם

לפני שמתחילים – חשוב להדגיש, מדריך זה הוא כללי ויש לראותו כהמלצה בלבד. התפקידים והגדרות התפקידים משתנים מחברה לחברה, כך שניתן למצוא פערים בין מה שכתוב במדריך לעבודה הפרקטית ביום יום בארגונים השונים.

אנליסט עסקי - Business Analyst

אנליסטים עסקיים מתמקדים בעיקר בדרכים בהן דאטה יכול לשפר את תפעול החברה והאסטרטגיה שלה. הם מנתחים נתונים ממקורות שונים כדי להבין את ביצועי החברה, לזהות בעיות פוטנציאליות ולהציע פתרונות. לרוב תפקיד זה כרוך בבחינת נתוני מכירות, מחקרי שוק, או לוגיסטיקה. 

אנליסטים עסקיים הם לרוב בעלי הבנה מעמיקה הן בתחומים הטכניים, והן בתחומי מנהל העסקים. הם נדרשים להבין לעומק את תפעול העסק, לצד מיומנות בניתוח שוק וזיהוי מגמות. האחריות העיקרית של אנליסט עסקי היא לנצל נתונים כדי לקדם החלטות אסטרטגיות בעסק.

תפקידי אנליסט עסקי יכולים לכלול:

  • הערכת התהליכים העסקיים של הארגון ויעילותם – אנליסט עסקי צריך להיות מיומן בהבנת אופן הפעולה של הארגון. תפקיד כרוך בלימוד תהליכי העסק הקיימים שלו, באיתור אי-יעילות, ואזורים לשיפור. שלב ההערכה עשוי לכלול יצירת תרשימי זרימה, תיעוד נהלים, ראיונות עם עובדים וניתוח נתונים. המטרה הסופית היא לקבוע את יעילותם של תהליכים אלה ולספק תובנות מעשיות לשיפורם.
  • ניתוח תובנות עסקיות ובניית מדדי ביצועים ושליטה עבור הארגון – אנליסט עסקי אחראי להפוך נתונים גולמיים לתובנות עסקיות. הם צריכים להיות מסוגלים לנתח סוגים שונים של נתונים ולייצר דוחות מקיפים המסייעים בתהליכי קבלת החלטות. יתר על כן, הם משחקים תפקיד חיוני ביצירת מדדי ביצועים עיקריים (KPI) אשר משמשים כערך מדיד שיכול להוכיח עד כמה יעילה חברה בהשגת יעדי העסק שלה.
  • הקמה ויישום נהלים לשיפור הביצועים הכלליים של הארגון – אנליסטים עסקיים משחקים תפקיד חשוב בעיצוב והנעת שינוי בארגון. הם עשויים לזהות נהלים חדשים או שיפורים בקיימים שיכולים לשפר את היעילות והאפקטיביות הכוללות. תפקיד זה יכול לכלול אופטימיזציה של תהליכים תפעוליים, שילוב טכנולוגיות חדשות או שינוי מבני צוותים.
    אנליסט עסקי עובד לעיתים קרובות בשיתוף עם גורמים שונים כדי להבטיח שהשינויים הללו ייושמו בצורה חלקה וכי הם יביאו את היתרונות הצפויים לארגון.

אנליסט שיווק - Marketing Analyst

אנליסטים שיווקיים מתמקדים בנתונים הקשורים למאמצים השיווקיים של חברה. הם משתמשים בכלים סטטיסטיים כדי לפרש מחקרי שוק, תוצאות של קמפיינים פרסומיים, התנהגות לקוחות ונתונים ממדיה חברתית. מטרתם העיקרית היא להבין את יעילות אסטרטגיות השיווק ולזהות דרכים לאופטימיזציה של רכישת לקוחות ושימורם.

תפקידי אנליסט שיווק יכולים לכלול:

  • מעקב אחר אסטרטגיות השיווק, פעילויות קידום המכירות והתוצאות של עסקים מתחרים. ניתוח מסרי הפרסום, השקות מוצרים או אסטרטגיות מיתוג כדי להעריך את השפעתם והצלחתם. מידע זה, בין היתר, יכול להנחות פיתוח אסטרטגיות שיווק, מה שמאפשר לחברה להתמקם טוב יותר בשוק.
  • תקשורת עם לקוחות, מתחרים, ארגונים מקצועיים וספקים – אנליסט השיווק לעיתים ממלא תפקיד מתווך, ומתקשר עם גורמים שונים כדי לאסוף מידע על מגמות בתעשייה. תקשורת זו יכולה לספק תמונה מלאה יותר של סביבת השוק ולעזור לצפות בשינויים שעשויים להשפיע על העסק.
  • איסוף משוב לקוחות והפניות – איסוף וניתוח משוב לקוחות הוא חיוני להבנת צרכים לקוחות ולשיפור מוצרים או שירותים. תפקיד זה כולל ניהול סקרים, קבוצות מיקוד או ראיונות עם לקוחות, ולאחר מכן – ניתוח הנתונים הללו כדי להסיק תובנות מעשׂיות.
  • שימוש בטכניקות ניתוח שיווק לאיסוף נתונים ממדיה חברתית – עידן הדיגיטלי של היום מספק שפע של נתונים מפלטפורמות מדיה חברתית. אנליסטים שיווקיים יכולים להשתמש בטכניקות שונות כדי לאסוף ולנתח נתונים אלה, ולהשיג תובנות על רגשות לקוחות, תפיסת המותג ומגמות בשוק.
  • מיקוד קהל יעד וקביעת שווקים מתאימים – על ידי בחינת נתונים דמוגרפיים והתנהגותיים, אנליסטים שיווקיים יכולים להגדיר סגמנטים של קהל יעד ולהגדיר את השווקים המתאימים ביותר עבורם
  • סיוע לצוות המכירות במידע על מותג, מוצר ושירות – אנליסטים שיווקיים ממלאים תפקיד חיוני באיסוף וניתוח נתונים הקשורים למותגים, מוצרים ושירותים של הארגון, ושיתוף תובנות אלה עם צוות המכירות. מידע זה יכול לאפשר לצוות המכירות למכור את המוצר או השירות טוב יותר.
  • איסוף וניתוח נתונים על מכירות, מגמות בשוק, תחזיות וניתוח חשבונות לקוח – אנליסטים שיווקיים בדרך כלל אוספים וחוקרים נתונים על מגמות מכירות, תנועות בשוק וביצועים. מידע זה יכול לספק תובנות יקרות ערך לקבלת החלטות אסטרטגיות ותכנון עסקי עתידי.
  • הגדרת קהל יעד למוצרים או שירותים – תפקיד זה כולל תכנון סקרים והטמעת סקרים כדי לזהות את קהל היעד, פיתוח אסטרטגיות תמחור שמתאימות ליעדים של החברה ושביעות רצון הלקוחות כדי להבטיח תחרותיות, ניהול ערוצי הפצה למוצרים שמתאימים לייחודיות של קהל היעד.
    המטרה המרכזית היא לוודא שהמוצרים או השירותים המשווקים מותאמים לצרכים וההעדפות הספציפיות של קהל היעד.

אנליסט הונאות - Fraud Analyst

אנליסט הונאות הוא איש מקצוע המזהה וחוקר פעילויות חשודות העלולות להצביע על התנהגות המבוססת על תרמית. עבודתם חיונית להגנה על ארגונים מפני הפסדים כספיים וכל נזק אחר הקשור להונאה.

אנליסטים של הונאה משתמשים בסט של מיומנויות, כולל ניתוח נתונים, חקירות וחקירות, כדי לזהות התנהגויות חריגות. הם עשויים לבדוק נתונים כגון תנועות חשבון, היסטוריית הזמנות והתנהגות משתמשים, כדי לזהות דפוסים שעשויים להצביע על הונאה.

תפקידי אנליסט הונאות יכולים לכלול:

  • חקירת עסקאות הונאה בחשבונות לקוחות, כגון גישה או עסקאות לא מורשות, השתלטות על חשבון או גניבה. כחלק מתפקידם הם יקבעו את היקף ההפסד, יזהו פגיעויות, ויעזרו בשחזור הסכום שנגנב או ביטול העסקה על-ידי תיאום עם גורמים שונים בחברה.
  • זיהוי עסקאות בסיכון גבוה בזמן אמת על-מנת לעצור אותן. האנליסטים עשויים להשתמש בכלים שונים של מעקב דיגיטלי או ניתוח נתונים כדי לפקח על  כמויות גדולות של עסקאות ולהתמקד באלה שזוהו על ידי המערכת.
    ארגונים רבים בהם חברות בנקאות ותשלומים, משתמשים בכלי גילוי הונאה מתוחכמים ופתרונות תוכנה כדי למנוע עסקאות הונאה. תפעול וניהול מערכות אלה הוא בדרך כלל באחריות האנליסטים הללו. הם משתמשים בדרך כלל בכלים אלה כדי לנתח נתוני לקוחות ולבצע מעקב אחר עסקאות בזמן אמת. יתר על כן, הם עשויים גם להשתמש בכלי גילוי הונאה מותאמים אישית כדי לייצר דוחות מותאמים אישית ולבצע בדיקות.
  • ביצוע בדיקות תקופתיות של מערכות כדי לזהות פגיעויות ולתקן אותן. בעבודה יחד עם צוותי הדאטה-סיינס, האנליסטים אחראים גם לעדכון המודלים לניתוח הונאה בהתאם למגמות בענף ונהלי האבטחה.

אנליסט פיננסי - Financial Analyst

אנליסט פיננסי ממלא תפקיד חיוני בהכוונת עסקים בהחלטות הפיננסיות שלהם. האנליסטים מפרשים נתונים, בונים מודלים פיננסיים וכותבים דוחות על-מנת לעזור לארגונים להבין את מצבם הפיננסי ולקבל החלטות מושכלות.

תפקידי האנליסט הפיננסי יכולים לכלול:

  • ניתוח נתונים פיננסיים – אנליסטים פיננסיים בוחנים נתונים פיננסיים כדי לזהות מגמות, להעריך סיכונים ולהעריך את בריאותו הפיננסית של חברה או הזדמנות השקעה. הם משתמשים בכלים סטטיסטיים שונים ותיאוריות פיננסיות כדי לפרש נתונים ולספק תובנות.
  • תקצוב ותחזית – האנליסטים עובדים לעיתים קרובות בשיתוף עם ארגונים כדי לפתח תקציבים ותחזיות. הם צופים מגמות פיננסיות עתידיות על בסיס נתונים היסטוריים, תנאי שוק ואינדיקטורים כלכליים.
  • יצירת מודלים פיננסיים – בניית מודלים פיננסיים היא היבט מרכזי בתפקיד. אנליסטים בונים מודלים כדי לדמות תרחישי פיננסיים שונים ולהעריך סיכונים פוטנציאליים ותשואות. מודלים אלה יכולים לעזור לעסקים להבין כיצד שינויים בסביבה הכלכלית עשויים להשפיע על ביצועם.
  • המלצות השקעה – אנליסטים פיננסיים מספקים לעיתים קרובות ייעוץ השקעות. הם מעריכים את תוחלת הסיכון והתשואה של אופציות השקעה שונות וממליצים על אסטרטגיות המכוונות אל יעדי הלקוח והסיכון הרצוי.
  • הבנת האסטרטגיה העסקית  – האנליסטים עובדים בשיתוף עם מחלקות שונות בארגון, כולל הנהלה בכירה, שיווק, תפעול ומכירות, כדי להבין את האסטרטגיה העסקית הכוללת וכיצד תכנון פיננסי יכול לתמוך בה.
  • הכנת דוחות – האנליסטים כותבים דוחות מפורטים ומצגות המפרטים את ממצאיהם והמלצותיהם. את דוחות אלה הם חולקים לעיתים קרובות עם מנהלים בכירים ומקבלי החלטות שונים בארגון.
  • הבנה של רגולציה – אנליסטים פיננסיים חייבים להבין היטב את הסביבה הרגולטורית שבה פועלים לקוחותיהם. עליהם להבטיח כי החלטות פיננסיות ופרקטיקות עומדות בדרישות החוק והרגולציה הרלוונטיות.

אנליסט מוצר - Product Analyst

אנליסט מוצר הוא אדם שמסייע לחברות להבין את השוק ולפתח מוצרים חדשים או לשפר מוצרים קיימים. הם עושים זאת על ידי ניתוח נתונים, ראיונות עם לקוחות ועובדים, ועבודה עם צוותי פיתוח.

תפקיד אנליסט מוצר הוא חשוב מאוד, מכיוון שהוא יכול לעזור לחברות להימנע מהשקעה במוצרים שלא ימכרו או שלא יענו על הצרכים של הצרכנים. אנליסטים של מוצרים טובים יכולים לעזור לחברות להגדיל את המכירות, לשפר את נתח השוק שלהם, ולפתח מוצרים חדשניים שמושכים את תשומת לבם של הצרכנים.

תפקידי אנליסט המוצר יכולים לכלול:

  • ניתוח נתוני מוצר -איסוף וניתוח נתונים הקשורים לשימוש במוצר, הביצועים שלו ומיקומו בשוק. זה יכול לכלול מדדי מעורבות משתמשים, משוב לקוחות, מגמות מכירות ועוד.
  • הבנת צרכים של משתמשים – עבודה בשיתוף עם משתמשים כדי להבין את צרכיהם והעדפותיהם. זה יכול לכלול ניהול סקרים, ראיונות או מבחני נגישות כדי להבין מה המשתמשים רוצים וצריכים מהמוצר.
  • עבודה עם צוותים שונים – אנליסטים של מוצרים עובדים לעיתים קרובות עם מחלקות שונות בארגון, כגון ניהול מוצר, שיווק, עיצוב והנדסה, כדי לוודא שהמוצר עולה בקנה אחד עם יעדי העסק הכוללים ועם צרכי המשתמשים.
  • זיהוי הזדמנויות לשיפור – על ידי ניתוח ביצועי המוצר ופעולות המשתמש, אנליסטים של מוצרים יכולים לזהות אזורים שבהם המוצר יכול להיות משופר או מותאם. הם יכולים להציע שיפורים בתכונות, בחוויית המשתמש, באסטרטגיות תמחור ועוד.
  • מעקב אחר מתחרים – התבוננות על מתחרים והבנת המוצרים, המחירים והאסטרטגיות שלהם יכולה לעזור לאנליסטים של מוצרים למקם את המוצר שלהם באופן יעיל יותר בשוק.
  • תמיכה בפיתוח מוצר – אנליסט המוצר משחק תפקיד חיוני במחזור חיי פיתוח המוצר, ומספק תובנות ונתונים שיכולים להנחות את יצירת המוצר או שיפורו. זה כולל עזרה בהגדרת דרישות מוצר, וסיפורי משתמשים.
  • יצירת דוחות ומצגות מפורטים כדי לשתף ממצאים והמלצות עם בעלי עניין, כולל הנהלה בכירה וצוותי מוצר.
  • סיוע בהשקות מוצרים או פיצ'רים, וווידוא שהמוצר אכן עונה על צרכי המשתמשים, ממוקם בשוק באופן יעיל ועומד ביעדים האסטרטגיים של החברה.
  • ביצוע A/B Testing – על-מנת להשוות גרסאות שונות של מוצר או תכונה כדי לקבוע איזו אחת פועלת טוב יותר מבחינת מעורבות משתמשים, שיעורי המרה וכו'.

בואו ללמוד עוד על תחום ה Data Analysis

מזמינים אתכם למאגר המידע הגדול ביותר בעברית אשר מסביר על התחום, ומאגד בתוכו סשנים רבים אשר הועברו על-ידי מומחים מהתעשייה. במהלך הסרטונים נכיר לעומק את התחום, ניתן דגשים, ונקל עליכם את הכניסה אל המשרה הראשונית.

פוסטים רלוונטיים